Oro eller ångest

Skillnaden mellan oro och ångest och vad du kan göra åt det

Vad är egentligen oro och vad är ångest? Är det någon skillnad? Vad kan jag göra själv och när ska jag söka hjälp? Det här några av de frågor vi får om just oro och ångest.

Enkelt uttryckt kan man säga att oro och ångest ligger på samma skala fast i olika ändar. Oro kan vara en vagt molande känsla medan ångest är starkare och kan till och med vara fysiskt smärtsam.

Eftersom det inte syns på människor att de bär på de här känslorna är det lätt att tro att du är ensam om det. Att du är misslyckad. Att du är onormal. Då kanske du får ångest bara av att veta att du har ångest. Det är viktigt att känna till att oro, rädsla och ångest är en naturlig del av våra liv. Ofta är det kopplat till en specifik händelse och går sedan över av sig själv. Men för vissa går det inte över. Oron finns med hela tiden och känslorna kan också bli så starka att det känns som att du ska svimma eller få en hjärtattack. Men du kan vara lugn, du kan inte svimma eller få en hjärtattack av oro eller ångest. Även om känslorna är jobbiga så är de inte farliga.

Så, vad kan man göra?

Det kan låta konstigt men om du inte lägger energi på att bli av med känslan utan istället tar emot den, känner den och accepterar den så brukar den oftast klinga av efter en stund. För kom ihåg, det är helt enkelt en känsla och känslor är inte farliga i sig, det kan bara kännas så.

Du har säkert hört det förut men det tål att upprepas. Fysisk aktivitet kan motverka ångest. Det är till och med vetenskapligt bevisat. Även om en promenad är det sista du tänker på så är det just det som kan vara det bästa när du märker av din ångest. Inte minst för att du bryter mönstret med något helt annat.

Men om det här inte hjälper, om oron eller ångesten är så stark att den styr din vardag kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Antingen genom att gå i terapi eller genom personlig utveckling i form av en kurs eller utbildning. Där får du chans att se dina mönster och lära känna dig själv på djupet. Du får också med dig verktyg som du kan ta till när oron och ångesten ger sig till känna.

Mer inspiration